Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Monodrama "Zoran Radmilović" 24. februara u CZK Smederevo
Postavljeno: 23.02.2021.


Program počinje u 19 časova. Cena ulaznice je 200 dinara.

Monodrama „Zoran Radmilović“ koja iz perspektive glumca opsednutog likom i delom Zorana Radmilovića, govori o jednom od naših najboljih i najpopularnijih glumaca, biće izvedena u sredu, 24. februara, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 19 sati. Ovo scensko delo koje je u svoj repertoar uvrstila scena „Maska“, režirala je Andrea Ada Lazić, a u monodrami glumi Ivan Tomašević, koji je i autor teksta. 

Glumac pokušava da odigra monodramu o Salijeriju, ali odustaje jer ga stalno proganja lik Zorana Radmilovića. Na ovoj paraleli Salijeri – Mocart, glumac (u ovom slučaju Ivan Tomašević) – Zoran Radmilović je izgrađena ova komična priča o problemu velikog broja umetnika koje su, zbog par genija, proglasili za mediokritete.

Cena ulaznice je 200 dinara.

Sama ideja o postavci ove monodrame je potekla od Dragana Begovića, producenta na RTS –u. 2011. godine je snimljen igrano dokumentarni film „Zalažem se za laž” po istoimenoj knjizi Ane Radmilović, ćerke Zorana Radmilovića, a po Zoranovim tekstovima. Uloga Zorana Radmilovića je dodeljena Ivanu Tomaševiću, a režija Andrei Adi Lazić. Tokom priprema i snimanja filma, producent Dragan Begović je izložio ideju da se uradi i monodrama o Zoranu Radmiloviću.

Do sada je predstava, pored mnogih mesta u Srbiji, gostovala u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Rusiji, Makedoniji.

Predstava je više puta nagrađivana na festivalima:
- ZLATNA KOLAJNA – Festival monodrame i pantomime u Zemunu
- NAGRADA SPONZORA – Festival monodrame i pantomime u Zemunu
- NAGRADA ZA NAJBOLJEG GLUMCA na Festivalu u Lipecku (Rusija)
- NAGRADA ZA NAJBOLJU MONODRAMU  na festivalu “Trema –fest”
- ZLATNA LISKA za Andreu Lazić na festivalu “Mostarska liska” u Mostaru za režiju 
- ZLATNA LISKA ZA Ivana Tomaševića na festivalu “Mostarska liska” - Mostar 
- PRVA NAGRADA PUBLIKE  Na  festivalu u Bitolju – Makedonija
 
Monodrama „Zoran Radmilović“ ušla je u  Antologiju biografske monodrame koju je je priredio Radomir Putnik. U njoj, pored ostalog, piše: „Polazeći od činjenice da je Zoran Radmilović, i nekoliko decenija posle smrti, izuzetno popularan zahvaljujući snimcima dve pozorišne predstave koje se mogu naći na društvenim mrežama, Ivan Tomašević nastoji da u analizi Radmilovićeve glumačke umetnosti prikaže ambivalentnost glumačkog poziva, da ukaže na status poniženog staleža i da, posredno, progovori o poražavajućoj činjenici da u Srbiji, od vremena knjaza Miloša pa do danas, umetnici uživaju izvesnu popularnost ali ne i poštovanje javnosti – od tzv. elite do najširih slojeva populacije. Za uzvrat, neki od njih – poput Zorana Radmilovića – uspevaju da se narugaju tom istom društvu i svim njegovim klasama, ali uz istovremeno samoponiženje i autoironiju. Tako posmatrana, monodrama Ivana Tomaševića, preuzima istraživački zadatak da nas, uz dozirani humorni otklon, podseti da smo skloni da, uključujući se u nacionalnoj mitomaniji, olako odbacimo svaku kritičku misao koja nas upozorava na greške i da uvek druge optužujemo za svoju zlehudu sudbinu; u ulogama kralja Ibija i Radovana Trećeg Zoran Radmilović nas je opominjao i izrugivao se našim zabludama, ali mi smo u njima prepoznavali samo humornu oblandu, dok se u smisao Zoranovih pokuda nismo udubljivali“.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 07.03.2021.
Rukometaši Palanke uspešniji od Kostolčana
Palančani savladali Rudar 2
Postavljeno: 06.03.2021.
Ubedljiva pobeda palanačkih košarkaša: Mladost- Vrbas 118:63
Treći uzastopni uspeh Mladosti u plej-autu Druge lige Srbije
Postavljeno: 06.03.2021.
Palanački "Spartanci 026" osvojili 21 medalju na kvalifikacijama za Prvenstvo Srbije u karateu
Palančani osvojili 14 zlatnih medalja
 


 
 
Kursna lista