Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
U ovoj godini u opticaju nove novčanice od 20 evra: Zaštićenije i kvalitetnije od starih
Postavljeno: 02.01.2021.


Iz Narodne banke Srbije navode da se ne planira povlačenje iz opticaja bilo kog apoena ili serije novčanica evra, pa tako nema ni zamene ili rokova.

Ove godine dobijamo nove novčanice od 20 evra. One će biti "čvršće" i dugovečnije, vizuelno iste kao i ove koje koristimo danas, ali razlika će biti primetna na dodir.

- Predstavnici Bundesbanke saopštili su da će od 2021. godine novčanice od 20 evra druge serije (serija Evropa) nakon štampanja biti premazivane zaštitnim premazom koji treba da omogući duži životni vek tih novčanica. Isti premaz već se koristi kod novčanica apoena 5 i 10 evra druge serije - navode iz Narodne banke Srbije.
 
Ova zaštita primenjuje se kod apoena evra manje vrednosti jer te novčanice imaju veći obrt, odnosno češće menjaju vlasnika u odnosu na apoene veće vrednosti, zbog čega se brže habaju i oštećuju, pa imaju kraći životni vek.
 
- Dakle, cilj premazivanja pomenutih apoena novčanica evra je produžavanje njihovog životnog veka i posledično, smanjivanje troškova njihovog štampanja - ističu iz centralne banke, uz napomenu da vizuelno nema razlike između novčanica evra koje su zaštićene na opisani način u odnosu na one koje nisu zaštićene.

- Moguće je da se na dodir oseti razlika koja je neznatna - dodaju u NBS.
 
Iz Narodne banke Srbije navode da se ne planira povlačenje iz opticaja bilo kog apoena (ili serije) novčanica evra, pa tako nema ni zamene ili rokova.
 
- Ove novčanice će se svakako pojaviti i u Srbiji, a kada će to biti, ne možemo precizno reći, jer to zavisi od okolnosti na koje nije moguće uticati - kažu u NBS.

Izvor: novosti.rs
Foto: DepositphotosPoslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.01.2021.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: Prema najnovijim podacima od 22.januara potvrđeno 38 novih slučajeva Covida-19 u Podunavskom okrugu
Broj novih slučajeva: Smederevo 17, Velika Plana 10, Smed. Palanka 11
Postavljeno: 22.01.2021.
Futsaleri Partenona gostuju u Kragujevcu (subota, 17 sati)
Nastavak sezone Treće lige Srbije
Postavljeno: 22.01.2021.
Košarkaška subota u Smederevskoj Palanci: Dupli program u hali OŠ Vuk Karadžić bez prisustva publike
Košarkašice Sistema dočekuju Mileševku iz Prijepolja, a košarkaši Mladosti Naredak iz Kruševca
 


 
 
Kursna lista