Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
37. Nušićevi dani u Smederevu biće održani 2. i 3. novembra
Postavljeno: 29.10.2020.


Nušićeva nagrada za životno delo biće dodeljena glumici Oliveri Katarini

Pozorišni festival „Nušićevi dani“ koji zbog vanrednog stanja u Srbiji nije održan u uobičajeno vreme, tokom aprila, biće 37. put realizovan u svedenom formatu. Program planiran sa težnjom da se u specifičnim okolnostima očuva kontinuitet u organizaciji festivala značajnog za kulturni identitet Smedereva, kao i za afirmaciju velikana naše kulture, Branislava Nušića, obuhvatiće dve predstave novije produkcije i dodelu Nagrade za životno delo, kao i jednu predstavu za decu koja će prethoditi glavnom programu.

Svedenost u pogledu ovogodišnje programske ponude uslovljena je komplikovanjem epidemiološke situacije u kombinaciji sa činjenicom da se predstave izvode u zatvorenom prostoru. 
  
U okviru programskog segmenta „U susret Nušićevim danima“ biće 31. oktobra, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 12 sati, izvedena predstava za decu „Zaleđeno kraljevstvo 2 –začarana šuma“ Alegreto teatra, u režiji Katarine Orešan.

Pozorišnim sredstvima predstava dočarava nove avanture popularnih junakinja, Ane i Elze. Elza čuje glas koji je doziva da krene u nepoznato, u nepoznato kroz začaranu šumu koja krije mnoge tajne..

 
Cena ulaznice je 200 dinara. 
 
U glavnom programu koji će se održati 2. i 3. novembra biće izvedene dve predstave, „Koštanin tvist“ i „Ruska smrt-votka i šampanjac“.
 
Predstava Pozorišta Slavija iz Beograda „Koštanin Tvist“ po motivima drame Luca Hibnera ,,Greta, strana 89” , u režiji Andreja Šepetkovskog, koji je obavio i adaptaciju Hibnerovog dela, biće izvedena 2. novembra.

Predstava „Ruska smrt-votka i šampanjac“ rađena u koprodukciji Ateljea 212 i Teatra Vuk, koju je po delu savremene ruske dramske spisateljice Irine Vaskovske režirala Andrea Ada Lazić, biće igrana 3. novembra. U predstavi igraju Milica Mihajlović, Isidora Minić i Nebojša Ilić. 
 
Obe predstave biće izvedene u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, a program počinje u 20 sati. Cena ulaznice za svaku od predstava je 300 dinara.
 
Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.
 
NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 
 
Nušićeva nagrada za životno delo, prema odluci žirija u kome su ove godine Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj (predsednik žirija), Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica, i Slobodan Boda Ninković, dramski umetnik, biće dodeljena glumici Oliveri Katarini.

Istaknutoj umetnici nagrada će biti svečano uručena 3. novembra, u okviru ceremonije koja će početi u 20 sati.
 
Olivera Katarina (rođena Petrović) je srpska glumica rođena 5.marta 1940. godine u Beogradu gde i danas živi. Veliku popularnost je stekla igrajući u filmu Saše Petrovića Skupljači perja koji je osvojio Grand pri žirija na Internacionalnom filmskom festivalu u Kanu, kao i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara i brojne međunarodne nagrade i nominacije.Nominovan je za Zlatnu palmu i Oskara za najbolji strani film.

Živela je u Parizu, Milanu i Rimu. Glumila je u više od 30 filmskih i televizijskih projekata. Uporedo sa glumačkom gradila je i muzičku karijeru. Snimila je 22 singl albuma i 10 ploča. Pevala je na svim velikim scenama u Evropi. Održala je čak 72 uzastopna koncerta u pariskoj Olimpiji i dva puta je pevala na zatvaranju kanskog festivala.

Svojim talentom i lepotom oduševila je španskog slikara i pisca Salvadora Dalija. Mnogi je smatraju jednom od najlepših srpskih glumica svih vremena. Primljena je na Akademiju za pozorište, film i televiziju u klasu Ognjenke Milićević zajedno sa Petrom Kraljem, Milenom Dravić, Stanislavom Pešić, Duškom Golumbovskim...Već na prvoj godini dobila je angažman u Ateljeu 212 pored Bore Todorovića i Taška Načića. Iste godine igrala je u Narodnom pozorištu Koštanu Bore Stankovića. Po rečima ondašnje kritike ostvarila je izvanrednu ulogu i pokazala svoj raskošan glumački i pevački talenat. Ulogom Nastasje Filipovne u predstavi Idiot, Narodnog pozorišta u režiji Bojana Stupice napušta pozorište i posvećuje se ulogama na filnu i televiziji.
                                                                                                         
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 25.11.2020.
Zavod za javno zdravlje Požarevac: Prema podacima od 25. novembra potvrđena 163 nova slučaja Covida-19 u Podunavskom okrugu
Broj novih slučajeva: Smederevo 98, Smed. Palanka 62, V. Plana 3
Postavljeno: 25.11.2020.
OB "Stefan Visoki": Hospitalizovano 106 pacijenata, 7 na respiratoru, jedan smrtni slučaj
Ova zdravstvena ustanova trenutno raspolaže sa 15 slobodnih kreveta u kovid delu
Postavljeno: 25.11.2020.
29. novembra akcija dobrovoljnog davanja krvi u Selevcu, Azanji i Kusatku
Autobus Instituta će biti parkiran u centru sela.
 


 
 
Kursna lista